Formanden for Inatsisartut Vivian Motzfeldt har den 12. februar 2021 tildelt Nersornaat i guld til Biskop Emerita Sofie Petersen i Hans Egedes Hus, Nuuk

12.02.2021

Sofie Petersen modtog Nersornaat i guld, som anerkendelse for en lang og engageret indsats over de seneste 25 år som Biskop i Grønland.

 

Formanden for Inatsisartut, fremhævede blandt andet i sin tale for Sofie Petersen:

 

I 1987 i august blev du præsteordineret. Det er allerede 34 år siden. Den 1. november 1993 fik kirken i Grønland status som selvstændig stift med egen biskop og den 1. maj i 1995 blev du Biskop over Grønlands Stift.

 

Og i 2010 blev den kirkelige centraladministration overdraget fra departementet for Kirke til biskoppen. Det er den korte historie om udviklingen Grønlands kirkesamfund i nyere tid og under de år hvor du har virket som biskop.

 

Gennem dine 25 år som biskop, har du således bidraget betydeligt til udviklingen af det kirkelige liv og kristendommens udvikling i nyere tid.

 

Denne betydningsfulde indsats har været synlig gennem dit mangeårige virke og de meget forskellige typer af udfordringer du har mødt på din vej, fra de rent forkyndelsesmæssige udfordringer til de mere kirkepolitiske udfordringer på højeste plan, hvor eksempelvis den grønlandske folkekirke også skulle finde sin plads i rigsfællesskabet og sit vindue til den omkringliggende verden.

 

Du har også virket gennem skiftende grønlandske regeringer, og i med- og modvind til folkekirken gennem årene, men du har altid været kristendommens og folkekirkens stensikre pejlemærke i Grønland. Trods utallige udfordringer, har du altid selv stået som folkekirkens stabile omdrejningspunkt, uanset om det har været staten, menigheden, Hjemmestyret eller Selvstyret, som har kaldt på betjeningen.

 

I dit kirkelige arbejde har du som biskop og ved siden af de daglige opgaver, fundet tid og overskud til afgørende udviklingsskridt for den grønlandske del af folkekirken.

 

Således gav du i året 2000, som formand for den mangeårige arbejdsgruppe, Grønland sin nuværende bibeloversættelse. I 2005 afsluttede du ligeledes som formand for liturgiudvalget arbejdet med de nye Ritual- og Alterbøger for den grønlandske kirker og som er autoriserede af Majestæten.

 

I 2008 afsluttede du tillige, som formand for salmebogsudvalget, det enorme arbejde over 8 år, en ny salmebog for Grønland, ligeledes autoriseret af Majestæten.

 

Siden 2013 har du yderligere været medlem af Kirkernes Verdensråds Central Komité (World Council of Churches, Central Committee).

 

Du har som Biskop fejret 25 års jubilæum den 01. maj 2020. Og du skulle som følge af tjenestemandsloven forlade dit embede som biskop den 30. november 2020. Du er dekoreret med, Ridder af Dannebrog i 1996, Ridder af 1. grad af Dannebrog i 2001, Nersornaat i sølv i 2002, Kommandør af Dannebrogsordenen i 2014.

 

 

På Formandskabets vegne

 

Vivian Motzfeldt

Formand for Inatsisartut